Portada del pessebre a l'Olivar d'en Blai (08/12/2015)

Una de les tradicions més arrelades del Nadal és la de muntar el pessebre, que no és altra cosa que una representació amb figures del Naixement del Nen Jesús. Sembla que al segle XVI apareixen alguns pessebres semblants als que es construeixen actualment: una cova amb roques, muntanyes i herba que es cobria amb una representació del cel sota la qual es col•locaven figures de persones i animals que es podien canviar de lloc i modificar l'escena.

Tot i això, l'origen d'aquest costum se situa una mica abans, al segle XIII. Va ser aleshores quan Sant Francesc d'Assis va voler celebrar un Nadal el més realista possible i, amb el permís del Papa, va instal•lar un pessebre amb palla dins una cova, va col•locar la imatge del Nen Jesús i un bou i una mula al costat. En aquest escenari va celebrar la missa de la Nit de Nadal . Des d'aleshores el costum es va estendre per tot Itàlia i per tot el món cristià. D' entre tot el món, però, és a l'àrea mediterrània on la tradició del pessebre pren més esplendor i difusió.

Molts dels centres excursionistes de Catalunya mantenen una tradició comuna: al voltant de les dates de Nadal pujar el pessebre a una de les muntanyes de la zona. Més que per una creença religiosa la portada de pessebres a la muntanya és una activitat popular que es fa cada any i serveix també per cloure la temporada. Aquesta tradició molt arrelada a casa nostra, és un bonic costum que té una escalfor especial.

A Cantallops des de l’any 2009 es porta el pessebre a la muntanya; sempre es tria una muntanya que tingui vistes a tot el poble o gran part d’ell, aquest any s'ha triat com lloc l' Olivar d'en Blai. Aquesta activitat la va iniciar el grup excursionista Xiruca i forquilla, l’any 2009; l’any següent la va traspassar a l’associació local Cantallops Acció Cultural, per així poder-hi involucra a més gent i en especial als més petits del poble. Aquest any hi ha hagut una excel•lent participació amb més de la cinquantena de participants, amb un temps més propi de finals de setembre principis d'octubre que no pas del mes de Desembre. Un cop col•locat el pessebre, els nens van cantar un ampli repertori de nadales i finalment es va fer un petit pica-pica en el mateix lloc. Després de passar una bona estona tots plegats tot fent-la petar; doncs... cap avall que fa baixada.


Trinxeres

El suro de les tres branques



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada